Over de podcast

Westpunt

Het idee voor Westpunt de podcast ontstond in 2020, op een hete zomerdag. Het Curaçaose slavenregister en de emancipatieregisters werden online gepubliceerd. Gekluisterd aan huis – want corona – besloot Tess niet alleen haar eigen stamboom weer eens in te duiken, maar ook uit te zoeken wat er nu over de voorouders van Rachid, haar vriend, te vinden is. 


Met nieuwe technische en de (verder) gedigitaliseerde archieven lukte het om de lijnen verder het verleden in te trekken. Tess haar oudste (bekende) voorvader, Cornelis van Wierst, werd negen generaties voor haar in 1697 geboren, net als zij, in Utrecht. De lijn van Rachid kon ook worden uitgeplozen tot negen generaties voor hem; Francijntje Cijntje kwam ergens in 1768 ter wereld op plantage Savonet. Als dochter van een tot slaaf gemaakte vrouw; Theodora. Maar of zij, evenals haar dochter, op de plantage werd geboren, blijft een vraag. Evengoed kan Theodora een Afrikaanse prinses zijn geweest.


En ineens, met de naam van Francijntje, kwam het dichtbij. 


Voor zowel Tess als Rachid. En daarmee ook het besef hoe weinig ze eigenlijk wisten van de geschiedenis van de familie van Rachid… en dus de geschiedenis van de voorouders van toekomstige kinderen. Maar eigenlijk vooral hoe weinig Tess nu eigenlijk écht wist van de recentere geschiedenis van Rachid; die oversteek van het Westerste puntje van het Nederlandse koninkrijk oostwaarts. Die, vanuit een historische context, misschien wel veel meer beladen is dan je op het eerste oog zou denken. 


En als geroepen, startte Tess in september 2020 aan de minor Staat van de Wereld aan de Hogeschool Utrecht. Daar werd alle ruimte en tijd geboden om al deze vragen handen en voeten te geven. En dus ontstond ‘Westpunt de podcast’.

Colofon

Westpunt de podcast is een productie van Tess van Genderen en is in eigen beheer geproduceerd, gemonteerd en gepubliceerd. 


Deze productie kwam tot stand binnen de context van de minor Staat van de Wereld, aan de Hogeschool Utrecht.


Met muziek van: SkyBeats
Vormgeving: Rachid de Wind en Tess van Genderen
Website: Rachid de Wind
Adviezen: Joost de Bruin, Lois van der Westen, Elza van Genderen


Met dank aan: Gladys Brinckman-Reigina, Kevin Osepa, Gilbert Isabella en Edson Hato. Collega’s en vrienden voor introducties, mental support en engelengeduld.


Dank aan Aljarreau Renfrum en Rachid de Wind in het bijzonder. Junni Martina* (echte naam bekend bij de redactie) blijft liever anoniem.